5 népszerű praktika a belső egyensúly megtartásához ⚖️

Ismerd meg, hogyan lehet természetes az egyensúly
Várható olvasási idő: 4 perc 24 másodperc. Ebben a bejegyzésben megismerheted, hogy melyek a legnépszerűbb praktikák a belső egyensúly megtartásához az olvasói visszajelzések alapján.

“Hogyan maradsz kiegyensúlyozott a mindennapokban?” – erről kérdeztem meg nemrég emailben a blog olvasóit.

Meglehetősen sokféle – és igencsak színes – válaszüzenet érkezett vissza, és a sok-sok levél kirajzolt egy képet azokról a közös pontokról, amelyek a legtöbbek számára biztosítják a belső egyensúlyt.

Örömteli, hogy egy igencsak tudatos közösség olvassa az emaileket, és emellett az is kellemes, hogy többek számára éppen a Minden.Egyes.Nap online kurzusok adtak támogatást ahhoz, hogy még inkább kibontakozhasson a tudatosság az életükben.

A folytatásban megismerheted, hogy melyik az az 5 leggyakoribb praktika, amelyek segítenek a belső egyensúly megtartásában. Ha éppen azt érzed, hogy jó lenne valamin változtatni a mindennapokban, akkor lehetséges, hogy ez a lista inspirál arra, hogy még ma megtegyél egy kis lépést. 😉

Elsőként az derült ki a válaszokból, hogy…

1. “Meg kell tanulni elengedni a dolgokat és elfogadni a megváltozhatatlant”

István osztotta meg levelében a fenti mondatot, ami egyszerűen rávilágít arra, hogy mi az, ami a legtöbbeknél hozzájárul a mindennapos egyensúly megtartáshoz. A beérkezett visszajelzések alapján úgy fejezhetjük ki ezt egyetlen szóval, hogy:

Elengedés.

Bár magában az elengedés nem kifejezetten egy “aktív” praktika, amit csinálni lehet, sokkal inkább a szándék a lényeges, ahol egyszerűen csak hagyunk mindent olyannak lenni, amilyen.

Egy más aspektusából közelítve a dologhoz, úgy is rámutathatunk az elengedésre, minthogy “nem-kapaszkodás”, ami kifejezi, hogy valójában semmit sem szükséges tenni ahhoz, hogy engedjük a dolgokat történni.

Egyes olvasók úgy írták körbe az elengedést, mint:

“hagyom történni a dolgokat, de igyekszem meglátni az én cselekvési lehetőségeimet”

Vagy éppen úgy, hogy:

“egyre stabilabban tudom megtartani a teret és hagyni, hogy történjenek váratlan dolgok”

A lényeg, hogy a szándék számít igazán, ahol a dolgok megragadása helyett sokkal inkább “teret hozunk létre”, és így hagyunk bekövetkezni a változást a saját természetes közegében.

Ajánlott videó:

2. “A meditációból kiterjesztett éberség segít az úton”

Dani írta levelében azt a dolgot, ami szintén sok más olvasót is támogat abban, hogy nyugodtak maradjanak belül, és így meg tudják tartani a mindennapos egyensúlyt. Egyetlen szóval kifejezve ez a…

Meditáció.

Többféle formában is jelentkezett a meditáció az olvasói levelekben, ugyanakkor a közös pont jellemzően az, hogy az egész segít megfigyelni a gondolatokat és érzéseket, illetve mögéjük hatolva meglátni ezek változékony és múlékony természetét.

Kapcsolódó bejegyzés: Erre tanított 130+ óra meditáció

3. “minden nap igyekszem 20-30 percet mozogni – kardió, jóga, erősítés, légzőgyakorlatok és izomlazító gyakorlatok”

A befelé haladás után, kifelé elindulva a test dolgaira való odafigyelés jelent meg bevált praktikaként. Bár ez igencsak sokféle lehet, és egyetlen szóval úgy mutathatunk rá erre az egyensúlyi területre, mint:

Testmozgás.

A legnépszerűbb mozgásforma az olvasók körében a jóga, ami igazán örömteli, hiszen többen is kihangsúlyozták, hogy a fizikai dolgokon túl mindez a szellemi síkon is jelentősen hozzájárul az egyensúly megtartásához.

Bogi például ezt úgy fogalmazta meg, hogy:

“A jóga a testemet segít egyensúlyban tartani, ami pedig hiszem, hogy csak a szellem egyensúlyával karöltve képes harmóniában lenni, így ezek oda vissza hatnak egymásra.”

Sokaknál a rendszeres mozgás mellett említésre került még a tudatos étkezés is, ami teljesen érhető, hiszen a kettő lényegében – előbb vagy utóbb – együtt jár.

Kapcsolódó bejegyzés: Így robbant be a világomba a jóga

4. ”igénylem a minőségi időtöltést a párommal, illetve közeli barátaimmal és szüleimmel”

Izgalmas látni, ahogy belülről kifelé haladva egyre csak bontakoznak ki a dolgok, és újabb “rétegek” kerülnek a figyelem középpontjába. A belső világ, valamint a test dolgaira való odafigyelés után jön a következő egyensúlyi terület, ami a…

Kapcsolódás másokkal.

Ez szintén sokféle formában nyilvánul meg, hiszen valaki a barátokkal történő minőségi beszélgetést emelte ki, mások a családjukkal töltött időt említették meg, másvalaki pedig egy gyönyörű mondatba sűrítve fejezte ki a mély kapcsolódás esszenciáját:

“Megtalálni a nagy szerelmet és teljesen átadni magunkat az önzetlen és önfeláldozó szeretetnek!”

Az ember társas lény, és igazán örömteli, amikor másokkal is őszintén és szívből jövően megoszthatjuk a belülről kiterjedő szeretetet és boldogságot.

Kapcsolódó bejegyzés: Mitől vagyunk boldogok igazából?

5. ”kihívást jelentő, élvezhető munka, normális munkaóra keretek között”

Az ötödik egyensúlyi terület a leginkább sokrétű, hiszen itt nem egy konkrét tevékenység rajzolódott ki, hanem többféle válaszból állt össze az a dolog, amit úgy is hívhatunk, hogy:

Alkotás és kreativitás.

Többeknél ez a munkában lévő kihívást jelenti, másoknál pedig egyszerűen azt, hogy valamilyen alkotó tevékenység során kapcsolódnak ki. Az íráson át a kertészkedésen keresztül egészen az akvarell festésig ez meglehetősen sokféle módon jelenik meg az olvasók körében.

A beérkezett válaszok alapján megmutatkozik, hogy a belső egyensúlyt tekintve lényeges, hogy alkossunk és létrehozzunk új dolgokat.

+ 1 dolog, amitől igazán színessé válik a kép

A fent bemutatott praktikák mellett érdemes megemlíteni, hogy egy más aspektusból is közelíthetünk a témához, ahol már nem a tevékenységeken keresztüli egyensúlyi állapot megtalálása és fenntartása van a fókuszban, hanem inkább az, ahogy a dolgok hátterében lévő – és mindig jelenlévő – harmóniát látjuk meg.

Tomi levelében a következő szavakkal mutatott rá erre:

“Ha már valamire törekszem belsőleg, lelkileg, akkor már ellenállok annak, ami jelen pillanatban épp zajlik. Ha pedig valaminek szánt szándékkal – mondhatni tudatosan – megpróbálunk ellenállni, akkor azzal lényegében erősítjük annak jelenlétét. Ez mindenre igaz. Ennél fogva, hagyom hogy minden addig maradjon az életemben amíg annak ott kell lennie. Ha ez adott esetben a »kiegyensúlyozatlanság«, akkor azt is hagyom.”

Nagyjából hasonló választ bontakozott ki általam is az egyik online csapatos beszélgetés során, amely a “Belső Kör” tagjai számára volt elérhető. Itt nézheted meg a kapcsolódó részt:

Új videókért és írásokért érdemes követni a Facebook oldalt is

Úgy tűnik, hogy ezzel együtt igazán átfogó és színes kép rajzolódott ki az egyensúly témáját tekintve, és elérkeztünk az összefoglaláshoz.

Összefoglalva

Sokféle praktika létezik az egyensúly megtartásához, és ebben a bejegyzésben megismerhetted, hogy a Minden.Egyes.Nap olvasói számára melyek azok a dolgok, amelyek támogatást nyújtanak az örömteli mindennapokhoz.

A meditáció, a testmozgás, az emberi kapcsolatok és az alkotás mellett a leggyakoribb válasz az elengedés volt.

Ahelyett, hogy az egyensúlyt erővel próbálnánk behozni az életünkbe – ami által könnyen azt érezhetjük, hogy csak “zsonglőrködünk” az egyes életterületek között -, célszerű inkább hagyni magától megtörténni az egészet.

Ahogy Bea írta levelében:

“a kiegyensúlyozottság egyfajta állandó változásban lét is”

Éppen ezért valószínűleg nincs kifejezetten egy tökéletes recept az egyensúlyra, ami mindenkinél alkalmazható, hiszen másfajta életszakaszokban, illetve másfajta folyamatokban vagyunk benne. Ami biztos, hogy lényeges “összetevője” az egésznek az önismeret, hiszen ha tudjuk, hogy mi az, ami szolgál bennünket, akkor tudatosan odafigyelhetünk rá, hogy teret hozzunk létre neki.

Az így felállított keretek sokat segítenek a folyamatban, és ha éppen azt érzed, hogy ezen a területen érdemes lenne egy újfajta szemléletet behozni a valóságodba, akkor szeretettel ajánlom ezt az írást.

Ha úgy érzed, hogy másoknak is hasznos lehet a bejegyzés, akkor bátran oszd meg a számodra szimpatikus helyen: