Programozott Boldogság: Mitől vagyunk boldogok igazából?

Mi jelenti valójában a boldogság érzését?
Várható olvasási idő: 2 perc 11 másodperc. Ebben a bejegyzésben megismerheted, hogy valójában mi is állhat a boldogság érzésének hátterében.

Belegondoltál már abba, hogy miért éppen egy adott dolog jelenti a boldogság érzését, míg másvalami kevésbé hoz lázba?

Míg például az egyik ember számára a szárnyaló üzleti sikerek elérése jelenti azt, hogy “boldog vagyok”, addig másvalaki számára ugyanezt azt érzést az hozza el, ha este leül a barátaival beszélgetni pár pohár minőségi bor társaságában.

Egyik sem jobb a másiknál, és valójában felesleges is összehasonlítani őket.

Lehet, hogy már megfigyelted azt, hogy:

Bizonyos életszakaszokban más és más dolgok jelentették a boldogság érzését

Ha visszatekintek korábbra, akkor például az egyetemi évek alatt attól éreztem magam boldognak, amikor sikerült beszereznem eBay-ről egy ritka japán gyűjtői kiadást a kedvenc videojátékomból. Örültem annak, ahogy egyre csak bővül a gyűjteményem, és a gamer fórumokon is sorra kaptam az elismerő kommentek.

Ezek a videojátékok még mindig megvannak a szüleim házában, és amikor rájuk nézek, csupán sok-sok színes dobozt látok. Igazából nem sok mindent jelentenek, és már inkább az a gondolat hozza magával a lelkesedést, hogy valamikor eladásra kerüljenek, és az új gazdájuk boldog legyen velük.

Ha megnézzük ezt a jelenséget, akkor valójában a boldogság kivetítése változott meg.

Korábban a videojátékok megszerzésére és birtoklására volt kivetítve a boldogság, és azt hittem, hogy attól leszek boldogabb, ha nagyobb gyűjteményem lesz. Egy bizonyos pontig igaz is volt, aztán valami megváltozott, és az elmúlt években például sokkal inkább az jelentette a könnyedséget, hogy eladtam a tárgyaim jelentős részét.

Közben elért a felismerés is, hogy valójában mindkettő egy-egy kivetítés, hiszen mindig is itt volt – és van – bennem a boldogság (pontosabban: a Boldogság Maga Vagyok), csak az elme káprázatában azt hittem, hogy valamit meg kell szereznem, valahová el kell jutnom, és valamilyennek lennem kell ahhoz, hogy IGAZÁN boldog lehessek.

Ilyen boldogság-kivetítés lehet például az, hogy:

  • egy sikeres vállalkozást vezetünk, ami értéket visz sok-sok ezer ember életébe
  • megvalósítjuk a céljainkat és fejlettebb lényekké válunk
  • elérjük a megvilágosodást.

Ajánlott online kurzus: Meditálok online kurzus

Azt, hogy aktuálisan mitől boldog az elméd, nem kifejezetten választhatod meg

Egyszer az egyik dolog jelenti a boldogságot, máskor pedig a másik. Az elme folyamatosan új és új dolgokra vetíti ki a beteljesülés lehetőségét, és az egész lényegében programszerűen fut le.

Az elméd kondicionáltsága által ítéled meg az egyik helyzetet kellemesnek, míg a másikat kellemetlennek. Ha például már gyerekkorod óta arra neveltek volna, hogy a legnagyobb boldogságot az életben az ilyen blogbejegyzések olvasása jelentse, akkor most úsznál az örömben.

Ehelyett lehet, hogy más programjaid vannak, és “kereső-üzemmódban” próbálod meglelni a lelki békét ilyen-olyan eseményekben, helyzetekben, állapotokban.

Lehetőséged van észrevenni, hogy ez az egész az elméd műve, és bármikor szabaddá válhatsz tőle, amikor megnyugszol a Jelen Pillanat ölelésében.

Amikor már nem arra irányul a figyelmed, hogy eljuss valahová, megszerezz valamit, vagy valamilyen legyél, akkor fény derülhet rá, hogy mindezek mögött már maga vagy a Boldogság mielőtt az kivetülne valahová.

Ajánlott videó:

Valódi boldogság az itt és most elfogadása

Lehet, hogy azt gondolod, hogy éppen most nem lehetsz boldog, mert frusztrált vagy valami miatt, és muszáj változtatni a kialakult helyzeten. Lényegében az elmeműködés mondatja veled, hogy máshogy kéne lennie az adott dolognak, mint ahogy éppen van, ugyanakkor elcsendesedhetsz és megláthatod, hogy már úgyis megváltoztathatatlanul az van, ami van, és barátodként ölelheted át a Jelen Pillanatot.

A most elfogadása arra mutat, hogy abbahagyod a küzdést az itt és most megjelenő dolgok ellen.

Ezek a felmerülő dolgok lehetnek gondolatok és érzések, események és helyzetek, emberek, bármi. Ha nem állsz ellen semminek, akkor láthatod, hogy éppen az ellenállásod tartotta fenn az egész működést. Amikor megjelenik benned a nyitottság, hogy hagyj mindent olyannak lenni amilyen, akkor megmutatkozik előtted az Élet önműködő, végtelenül színes tánca.

Nem szükséges jobb embernek lenned. Az sem szükséges, hogy csak pozitív gondolataid legyenek, és mindig csak örömöt érezz. Elég az, ha mindent hagysz lenni olyannak, amilyen.

Azáltal, hogy megnyugszol, tudatába kerülsz önmagad érintetlen békéjének, ami független a történésektől.

Legyél tisztán Boldogság, aki már most Vagy.

Csak legyél.

 

Ismerd meg Önmagad Kezdőcsomag

Ez a csomag abban segít, hogy tudatára ébredj formamentes természetednek. Ha kíváncsi vagy rá, akkor kattints a gombra a folytatáshoz.

Ha úgy érzed, hogy másoknak is hasznos lehet a bejegyzés, akkor bátran oszd meg a számodra szimpatikus helyen: