Hogyan facebookozz kevesebbet mobilról

Pár egyszerű lépésben csökkentheted a mobilról facebookozást
Várható olvasási idő: 2 perc 5 másodperc. Ebben a bejegyzésben megismerheted az én 3 lépésből álló mini-rendszeremet arra, amelynek segítségével leszoktam a folyamatos mobilos facebookozásról.

Korábban igencsak frusztrált az, hogy bármikor, amikor a kezembe került a telefonom, akkor automatikusan nyitottam meg a Facebook alkalmazást és vesztem el percekre. Sokszor egyáltalán nem is érdekelt, hogy mi történik ott, de – bármennyire is durva – már szokássá alakult a dolog. Erről pedig le kellett szoknom, mert tudtam jól, hogy sokkal okosabban is el lehet tölteni azokat a perceket, amikor például egy találkozóra korábban érek oda vagy éppen egy kávézóban várok.

Próbálkoztam azzal, hogy kitörlöm az appot, de azért mégsem szerettem volna túlzottan radikális lenni és elvágni magam teljesen az ismerősöktől. Számítógépre korábban mutattam egy megoldást, hogyan lehet sikeresen leszokni a Facebookról, viszont mobilra nem találtam ilyet (plusz amúgy sem szeretek mindenféle bizonytalan eredű dolgot feltelepíteni). Azt tartom, hogy olyankor kell igazán kreatívnak lenni, amikor megvannak a korlátok, ezért kitaláltam magamnak egy olyan mini-rendszert, amely abban segített, hogy most már nem nyomkodom mindig feleslegesen a telefonom. Ebben a bejegyzésben bemutatom az én 3 lépéses, pofonegyszerű folyamatomat arra, hogy kevesebbet facebookozzak mobilról.

Így néz ki a folyamat

Az egyszerűségben hiszek, éppen ezért a lehető legfapadosabb módon közelítettem meg a dolgot. A problémám az volt, hogy automatikusan nyitottam meg a Facebook alkalmazást, ahogyan a kezembe került a telefon. A feladatom az volt, hogy megnehezítsem ezt a dolgot, így az alábbi lépéseket találtam ki:

 1. Készítettem egy mappát az iPhone-om főképernyőjének utolsó lapján, és elneveztem “Produktivitás”-nak.
 2. Ide beraktam a Facebook alkalmazást, mégpedig úgy, hogy lapozni is kellett benne.
 3. Egyszerűen kijelentkeztem Facebookról.

Nagyon egyszerű, még egy videón is megmutatom, hogyan érdemes csinálni:

Mitől működik ez a dolog?

Ahogy jó szokások kialakításánál az a feladatunk, hogy a lehető legkönnyebbé tegyünk a dolgunkat, úgy a rossz szokások kivezetésénél éppen arra érdemes törekednünk, hogy a lehető legnehezebb legyen megcsinálni az adott teendőt, gátakat állítsunk fel magunk elé, és annyi lépést iktassunk közbe, hogy ne legyen kedvünk belekezdeni sem.

A mobilos facebookozást többnyire automatikusan csináljuk: kikapjuk a telefonunkat a zsebünkből, rögtön rábökünk a kis kék ikonra, és értékes percek tűnnek el az életünkből. Ezzel szemben, ha nincs rögtön előttünk az app, hanem el kell lapozni érte az utolsó oldalra, majd belemenni a Produktivitás mappába, ott szintén lapozni egyet, majd még a belépési kódokat is be kell írni minden egyes alkalommal, akkor legtöbbször inkább hanyagolni fogjuk a dolgot.

A lapozás alatti másodpercek elegendőek arra, hogy átfusson az agyunkon, hogy most tényleg mindenképpen fontos-e, hogy megnyissuk az appot, és így döntést hozhatunk arról, hogy folytassuk-e a bélépéssel.

Konklúzió

Ha minden egyes alkalommal megnyitod a Facebook alkalmazást, amikor csak a kezedbe kerül a mobilod, akkor az lehet a helyzet, hogy te is függő vagy. Semmi gond, kövesd ebben a bejegyzésben leírtakat, és szokj le lépésekben a folyamatos facebookozásról.

Ez a dolog nem arról szól, hogy megvond magadtól a jót. Sokkal inkább az a célja, hogy rádöbbentsd magad arra, hogy sokszor felesleges dolgokra folynak el az értékes perceid. Nincs okod panaszkodni arra, hogy nincs időd olvasni, ha állandóan a mobilod nyomkodásával töltöd azt az időt – az elvesztegetett perceket tök okosan ki tudnád használni. Gondolj arra, hogy ha naponta így csak 5 perc extra időt nyersz, akkor az mennyit jelent heti, havi és éves szinten. Próbáld ki még ma, és figyeld a hatását.

Csináld meg!

Íme néhány pontban lépésről-lépésre, hogyan tudod most rögtön megcsinálni:

 1. lépés: Készíts egy mappát az okostelefonod főképernyőjének utolsó (vagy Android esetében legtávolabbi) lapján, és nevezd el “Produktivitás”-nak.
 2. lépés Rakd bele ebbe a Facebook alkalmazást (vagy ha másik közösségi szolgáltatásról szeretnél leszokni, akkor azt is), mégpedig úgy, hogy lapozni is kelljen a mappában.
 3. lépés: Jelentkezz ki mobilon Facebookról.
 4. lépés: Oszd meg a barátaiddal ezt a bejegyzést, hogy segíthess nekik leszokni a mobilos facebookozásról.
 

Időmenedzsment Kezdőcsomag

Ez a csomag abban segít, hogy túllépj a “rossz” időosztással járó frusztráción és fejlődj a priorizálásban is. Ha kíváncsi vagy rá, akkor kattints a gombra a folytatáshoz.

Ha úgy érzed, hogy másoknak is hasznos lehet a bejegyzés, akkor bátran oszd meg a számodra szimpatikus helyen:

Hozzászólások:

 1. Éppen ezen gondolkodtam napok óta. Nem akartam törölni a telefonról, de annyira fárasztott – kizökkentett a sokféle értesítés, még akkor is, ha nem néztem meg őket. Pedig annyira nem bonyolult ötlet, magamtól is eszembe juthatott volna 😛 . Viszont a levelezővel nem tudom megcsinálni. Hogy jelentkezel ki a gmail-ből androidban?
  Köszi!!

 2. Szia Krisztián,

  Jó poszt és nagyon jó ötlet. Nekem a Candy Crash volt egy darabig ilyen, ott mondjuk nekem teljesen le kellett törölnöm. Akárhogy dugtam el a telón, akkor is automatikusan nyomtam rá és töltöttem az időt. Nem ment hogy csak néha néha nyissam meg.

  Most amit még nem sikerült megoldanom, az az index.hu olvasása. Már az alkalmazást törtöltem, de rászöktam hogy Safari megnyit – index.hu beír és már nézegtem is. Hosszú percek mennek el, és ráadásul mindig felidegesít a sok politika 🙂 Egyelőre nem találom a megoldást, a Safarit nem tudom eldugni meg máskor pedig fontos és jó hogy ottvan.

  1. Szia Ádám,

   Én ilyen esetben valamilyem következményt kötnék ahhoz, ha megnézem az oldal. Például akárhányszor megnyitom napközben a site-ot, azt mind feljegyzem és este 10x annyi felülést/fekvőtámaszt csinálok majd meg – persze amikor hazaérsz, emlékeztesd magad erre. Alakíts ki valamilyen “ha… akkor…” kapcsolatot (ez lehet akár valamilyen negatív következmény is, mivel sok esetben az is motiváló tud lenni), és teszteld, hogy melyik válik be leginkább.

 3. Helló Krisztián,

  Az első alkalom, hogy hozzád szólok, pedig egy ideje használom az ötleteid.
  Na de most 🙂
  A számítógépen már akkor beállítottam az ötleted, mikor kitetted a posztot. Hatásos! Sokkal koncentráltabb lettem utána.
  Bennem akkor merült fel, hogyan tudnám ezt a mobilon is reprodukálni. Nekem nokiám van, a sokat szidott oprendszerrel, amire kevés app van. A mobilt használom fészbuk posztolásra, azon keresztül osztok meg és szerkesztek képeket, ezért olyan megoldást kerestem, ami lekapcsol a böngészgetésről, de bármikor frissíthetem az oldalakat.
  Most ott tartok, hogy a fő oldalon nincs kint a fészbuk csempe, csak a FB Pages Manager. Hatékony, és arra sarkall, hogy az oldalaimon osszak meg fontos dolgokat, ne pedig mások életét kukkoljam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük