Hogyan szoktam le a Facebookról

Várható olvasási idő: 3 perc 23 másodperc. A posztban egy hasznos eszközt ajánlok, amelynek a segítségével leszoktam a gyakori facebookozásról.
 • A Facebook rengeteg idődet tudja észrevétlenül elvinni, hiszen a “csak felnézek” is könnyedén 1 órába kerülhet.
 • Nem szükséges radikális változásokat (pld. profil törlése, időlimit) hozni ahhoz, hogy kontroll alatt tudd tartani a facebookozást.
 • Olvasd végig a bejegyzést, kezdd el alkalmazni a leírtakat, és máris több extra időd lesz, amelyet arra fordíthasz, amire csak szeretnél.

Fent vagy a Facebookon, ugye?

Akkor valószínűleg Te is belefutottál abba, hogy csak egy üzenetet megnézése miatt nyitottad meg az oldalt, de mégis ott ragadtál legalább fél órára és aztán azt sem tudtad, hogy eredetileg miért mentél fel. Semmi gond, nem a Te hibád – egyszerűen csak az a helyzet, hogy a híres cég nagyszerűen végzi a dolgát. A Facebooknak az a legfőbb célja, hogy a lehető legtöbb ideig tartson téged az oldalon, és egyáltalán nem véletlen az sem, hogy mindig éppen olyan sztorikat és képeket helyez előtérbe, amelyek számodra biztosan érdekesek lesznek.

Ez viszont neked rengeteg idődbe kerül. Sokkal többe, mint gondolnád.

Engem speciel már egy ideje nagyon zavart, hogy állandóan elterelődött a figyelmem, amikor megnyitottam a böngészőt. Már a kedvenc könyvjelzők közül is kitöröltem az oldalt, sőt, minden egyes alkalommal ki is jelentkeztem, mert többször is azon kaptam magam, hogy a számítógép elindítása után automatikusan a Facebookot nyitottam meg.

Bár a munkám miatt napi szinten többször szükséges felmennem bejegyzéseket és hirdetéseket készíteni, de sokszor még annak ellenére is elvesztem az érdekes tartalmak között, ha rákoncentráltam a feladataimra, mivel a hírfolyam legelső bejegyzése éppen azt mutatta, mit csináltak tegnap este a jóbarátaim. Ilyenkor teljesen olyan érzésem volt, mint ha valami rosszat csinálnék, és akár egy zugivó, még magamnak is próbáltam letagadni, hogy mennyi időt töltöttem el az oldalon.

A jó hír, hogy sikerült túllendülni ezen. Ebben a bejegyzésben leírom, hogyan szereztem vissza az időmet a Facebooktól, és hogyan tudom tudatosan kezelni, hogy mennyi időt töltök el az oldalon – mindezt úgy, hogy a feladataimat is elvégzem, az érdekes sztorikat is elolvasom, és a barátaimmal is kapcsolatban maradok.

Jó érzések után kutatva…

Ha jobban belegondolok, akkor teljesen őszintén mondhatom, hogy függő voltam, hiszen a nap bármelyik részében képes voltam felmenni az oldalra. Még akkor is, amikor éppen nem volt ott tennivalóm. Többször azon kaptam, hogy amikor elakadtam egy teendővel, akkor azonnal, szinte ösztönösen megnyitottam az oldalt.

Miért?

Most már tudom, hogy azért, mert jó érzést keltett bennem, ha láttam, hogy jött egy értesítésem, vagy üzent az egyik közeli ismerősöm. Kutatások szerint ez azért van, mert ilyenkor az agyunkban felszabaduló dopamin elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki. Amikor például egy ismerős, mosolygó arcot látunk, akkor az agyunk ezt hasonlóan dolgozza fel, mint ha egy nagyon jó ételt ennénk vagy pénzhez jutnánk hozzá. Az emberek javarészt előnyös képeket tesznek fel magukról Facebookra, és ha mi meglátogatjuk az oldalt, akkor bármikor részünk lehet egy kis jó érzésben.

Igen, a nap akármelyik pillanatában – munka közben, este az ágyban, a villamoson is élvezhetjük a szikrányi boldogságot. Persze ez csak adott másodpercben jó érzés, de ezért cserébe később duplán rosszul érezzük magunkat, mert az időnk is kevesebb lett és a fontos feladat sem készült el…

Én azt tartom, hogy ha valami frusztrál, akkor nem tagadni és takargatni kell a dolgokat, hanem leásni a gyökerekig és kideríteni a probléma igazi okát, mert így fogunk tudni tartós megoldással előállni. Nem egy és nem is kettő olyan ismerősöm volt már, aki frusztrációjából kiindulva egyszerűen törölte magát az oldalról. Aztán később persze újra és újra visszajöttek, és belefutottak pontosan ugyabba a csapdába.

Valljuk be: facebookozni igenis jó, mert imádjuk tudni, mi történik a másikkal, miről beszélnek az emberek a nagy világban, és szeretjük megosztani a barátainkkal a sikereinket és a pillanatyi örömeinket. Nem kell lemondanunk ezekről a dolgokról, ha mindemellett produktívak is szeretnénk maradni.

Így kapcsolhatod ki a hírfolyamot

Az olyan radikális dolgok, mint a profil törlése, időlimit meghatározása, negatív értesítő üzenet beállítása nem mindenkinél működnek. Nálam sem hoztak eredményeket, mert egyszerűen érdekelnek a barátaim és tudni szeretném, mi történik velük. Éppen ezért olyan megoldást kerestem, ahol:

 • nem kell mindig belejelentkezgetni, ha valamit gyorsan meg akarok nézni
 • ha csak egy adott feladatot kell megcsinálnom, akkor nem tereli el semmi sem a figyelmemet
 • nem okoz kellemetlen érzést egy eszköz/alkalmazás/bármi használnalata.

A Facebook egyértelműen legzseniálisabb része a hírfolyam, hiszen mindig a számunkra érdekes dolgokat mutatja. Ez minden egyes felhasználónál más és más sztorikból tevődik össze, plusz a Like-olt oldalak közül is csak azokat mutatja a rendszer, amelyekkel bizonyos időközönként kapcsolatba léptünk (vagyis Like-olunk, hozzászólunk, megosztunk, kattintunk), így egyszerűen kizárt, hogy egy görgetéssel ne kapnánk valamilyen számunkra érdekes tartalmat.

Hogyan tudunk ebből szabadulni?

A helyzet az, hogy egyszerűbben, mint gondolnád. Elég egyetlen percet eltölteni egy apró kiegészítő feltelepítésével, és máris eltávolíthatjuk a Facebook legnagyobb erősségét. Attól függően, hogy Windows vagy Mac gépet használsz, kétféle megoldást is mutatok. A lényeg, hogy megkapjuk a Facebook teljes funkcionalitását, csak éppen a hírfolyam nélkül, így ezentúl semmi nem fogja elvonni a figyeledet, ha meg szeretnél nézni egy üzenetet vagy éppen átfutnád a kedvenc oldalad legfrissebb híreit.

News Feed Eradicator – kiegészítő Chrome böngészőhöz (Windows+Mac)

Ez a kiegészítő a hírfolyamod helyére inspirációs üzeneteket varázsol, így azon felül, hogy nem vonja el a figyelmedet semmilyen sztori, még extra motivációt is kapsz a feladataid elvégézéséhez. A gyakorlatban ez pontosan így néz ki:

facebook-hirfolyam

Ha már fent van a gépeden a Google Chrome böngésző, akkor telepítsd fel néhány egyszerű lépéssel a kiegészítőt:

 1. Látogatsd meg ezt az oldalt és kattints a jobb felső sarokban lévő kék “Free” gombra.
 2. A felugró ablakban kattints az “Add” gombra.
 3. Kész is vagy!
 4. (Amennyiben újra látni szeretnéd a hírfolyamodat, akkor a Window menüpont alatt található Extensions részben, a News Feed Eradicator sor végén tudod ki/be kapcsolni a kiegészítőt, vagy esetleg komplett törölni azt.)

 Quiet Facebook – kiegészítő Safari böngészőhöz

Mivel én a Mac számítógépemen a Safari böngészőt használom, én ezt a kiegészítőt állítottam be, amely egyszerűen csak “kiveszi” a hírfolyamot az oldalról. Itt nincs semmilyen motivációs üzenet, csak az üress felület. Így tudod feltelepíteni:

 1. Látogasd meg ezt az oldalt, ahol jobb oldalon kattints a kis Download ZIP gombra. Rögtön le is töltheted a csomagot ide kattintva.
 2. Csomagold ki a fájlt, majd másold át a számítógépeden egy biztonságos helyre.
 3. A Safari böngészőben válaszd ki a Preferences, majd az Advanced menüpontot. A Stlye Sheet opciónál válaszd az Other lehetőséget, és keresd meg azt a helyet, ahová az előbbi csomagot másoltad, majd válaszd ki a quiet-facebook.css fájlt.
 4. Kész is vagy!
 5. (Ha újra elérhetővé szeretnéd tenni a hírfolyamot, akkor a Preferences – Advanced – Style Sheet lehetőségnél a „None Selected” lehetőséged válaszd ki.)

Mi értelme van így a Facebooknak?

A legjobb dolgok továbbra is megmaradnak: ugyanúgy tudsz chatelni, az ismerősökkel írogatni, megnézni a barátaid profiljait. A különbség csak annyi, hogy ha automatikusan mész fel a Facebookra, akkor nem fogsz rögtön elveszni és fél óra után arra eszmélni, hogy “már mindig elcsesztem az időmet”. Leginkább a munkaidőben lesz nagy segítségedre a fenti dolog, de az esti órákban is érdemes arra használni, hogy a céltalan görgetés helyett inkább barátnőnkkel/barátunkkal töltsük az időt.

Nálam szuper eredményeket hozott, mivel egyrészt csökkent a fókusz elvesztésével járó frusztráció, másrészt pedig láthatóan kevesebb időt töltök az oldalon. A fontos dolgokról így sem maradok le, mivel a közeli barátaim új bejegyzéseiről rögtön értesítés kapok, amelyet jellemzően naponta egyszer-kétszer nézek át. Ha szeretnéd te is ezt beállítani, akkor az ismerősöd profiljánál a Close Friends (Közeli Barátok) menüpont bepipálásával teheted meg. Ugyanezt a kedvenc Facebook oldalaidnál is megcsinálhatod, így biztosan nem fogsz lemaradni egyetlen érdekes sztoriról sem:

facebook-ertesitesek

Nagyon jó érzés az, hogy nem a Facebook irányít engem, hanem pontosan annyi időt és energiát szánok rá, amennyit én szeretnék, és nem keveredeket el ismeretlen oldalakra. Az esti órákban is több időm marad az olvasásra, illetve azokra a dolgokra, amelyekre csak szeretném.

Konklúzió

Nem kell lemondanod a facebookozásról, ha produktív szeretnél maradni egész nap. Ha téged is zavar, hogy napközben nem haladsz a feladataiddal és elvonja a figyelmedet a böngészgetés, akkor egyszerűen csak kövesd a fenti lépéseket.

Igen, jó érzés a ismerősök fotóit nézegetni, de először inkább a saját életedből érdemes kihozni a maximumot. Egyértelműen pozitív hatással lesz a mindennapjaidra, ha kevesebbet lógsz a Facebookon, mivel az így nyert extra időt magadra vagy akár a barátokkal történő közös élményekre tudod fordítani.

 

Időmenedzsment Kezdőcsomag

Ez a csomag abban segít, hogy túllépj a “rossz” időosztással járó frusztráción és fejlődj a priorizálásban is. Ha kíváncsi vagy rá, akkor kattints a gombra a folytatáshoz.

Ha úgy érzed, hogy másoknak is hasznos lehet a bejegyzés, akkor bátran oszd meg a számodra szimpatikus helyen: