Az újjászületett testem 5 szokása

Egészséges szokások az újjászületett testért
Várható olvasási idő: 4 perc 32 másodperc. Ebben a bejegyzésben megismerheted, milyen apró szokások támogatnak abban, hogy újfajta módon tapasztaljam meg a testet és az életet.

Az elmúlt nagyjából 2 évben nem kifejezetten voltak előtérben a test fejlesztésével kapcsolatos dolgok, illetve az új, egészséges szokások kialakítása. Persze naponta szépen megmosakodtam, pár naponta megborotválkoztam, és odafigyeltem az étkezésekre is, ugyanakkor a fókusz lekerült arról, hogy mélyebben foglalkozzak a test-tudatommal.

A közben megismert jóga egy csodálatos eszköznek bizonyult abban, hogy újra vissza tudjak kapcsolódni a testemhez, és kialakuljon a test-lélek-elme harmóniája, ugyanakkor a jógázás mellett szépen lassan megjelentek olyan egyéb dolgok is, amelyek támogattak, hogy fantasztikus legyen a jelenlegi testemben való létezés.

Az egész olyan élmény, mintha újjászülettem volna!

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem pár olyan szokást, amelyeknek a gyakorlása valójában nem kíván sok energiát, az együttes hatásuk mégis valami egészen csodálatos. Ha szeretnéd, kipróbálhatod őket egyenként, vagy akár bevezetheted őket “kombókban” is – a bejegyzés végén ajánlok egy eszközt, amely segíthet a megvalósításban.

Kezdjük rögtön a reggelekkel, ahol az első kis szokás mindössze annyi, hogy…

1. Könnyed sétára indulok még fogmosás előtt

Tapasztalataim szerint a fogmosás az egy olyan szokás, amely ráállít egyfajta automatikus pályára, és magával hoz több dolgot is: a zuhanyzást, a reggelizést, az esetleges meditációt, majd egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy csettintésre eltelt a reggel…

Mi lenne akkor, ha mindezek elé beiktatnánk egy lépést, és rögtön azzal kezdenénk a napot, hogy tudatosan átmozgatjuk a testünket?

Arra figyeltem fel, hogy sok mindent megváltoztat, ha a reggelekben a főszerepet a könnyed testmozgás kapja.

Nem csak testi szinten kellemes a reggeli kb. 20-30 perces séta, hanem az elmének is ad egyfajta teret, ahol az adott napi teendőkön való gondolkodás, illetve a rohanás helyett azzal kezdjük a napot, hogy “átszellőztetjük” a fejünket.

Nálam a reggeli sétát mindössze pár apró, a lehető legszükségesebb dolog előz meg: WC, kéz- és arcmosás, ágy megcsinálása, felöltözés, egy pohár víz elfogyasztása, majd indulás.

Nem szükséges gondolkodni egyik lépésen sem, hanem magától megtörténik az egész. Így pedig teljesen más minőséget kapnak a reggelek, ahol van tér mindenre – hiszen az egész nap éppen a “tér” megtapasztalásából bontakozik ki.

Kapcsolódó olvasnivaló: 1000+ nap tudatos szokáskövetés beszámolója

2. A meditációt pránajáma gyakorlásával vezetem fel

A reggeleknek legtöbbször része a tudatos elcsendesedés, és a jógaoktatói képzés elvégzése óta bekapcsolódott egy új elem is a folyamatba: a pránajáma gyakorlása. A pránajámára sok esetben légzőgyakorlatokként utalnak, ugyanakkor az egész sokkal több annál – ez lényegében a tudati energia uralása.

Tapasztalataim szerint sokkal lendületesebben lehet a gondolatok mögé hatolni, ha a test pozíciójának megfelelő beállítását követően pránajámával egészítjük ki a meditációt.

A gyakorlatban ez mindössze egy néhány perces folyamat, ám a hatások szinte azonnaliak. Azon túl persze, hogy elcsendesedik az elme, több pozitív hatása is van a testre. A “bhasztriká” nevű fújtató légzés például:

 • serkenti a vérkeringést
 • javítja az emésztést
 • gyorsítja az anyagcserét és zsírlebontást
 • feszültségoldó
 • energiával tölt fel.

Ha szívesen kipróbálnád, akkor szeretettel ajánlom Medvegy Gergely videóját, ahol néhány percben megismerheted, hogyan működik a dolog. Érdemes nem pusztán 1-2 alkalommal belekóstolni a pránajámázásba (legyen szó a videóban bemutatott változatról vagy akár egy másikról), hanem célszerű tényleg rászánni legalább 1 hónapot arra, hogy elmerüljünk benne, és mélyebb szinten is megtapasztaljuk a hatásokat.

Ajánlott online kurzus: Meditálok online kurzus

3. Megiszom naponta 1-2 zöld smoothiet

Úgy tűnik, hogy az elmúlt néhány évben az egészség-tudatomnak érdemes volt finomodnia ahhoz, hogy befogadhatóvá váljon, mégis mi annyira jó abban, hogy zöldségeket ledarálva fogyasztunk el…

Korábban a zöld dolgokat pusztán kiegészítőknek láttam a tányér szélén, amelyek maximum köretnek alkalmasak, ám ahogy egyre inkább tudatosabbá váltam Önmagamra és a testem működésére, azt figyeltem meg, hogy  a nyersen elfogyasztott zöldség egy nagyon hatékony üzemanyag.

Sokkal lendületesebben áramlik az energia a testemben, fókuszáltabb az elmém, és kitisztultak az érzékelések, amióta az elsődleges tápanyagforrásá a növényi ételek váltak.

Az általam preferált zöld smoothie receptje nagyon egyszerű, hiszen elég egy turmixgépbe (NutriBullet-et használok) betenni az alapanyagokat, és összedolgozni őket:

 • 2-3 szál szárzeller
 • 1/3 vagy 1/4 kígyóuborka (mérettől függően)
 • fél avokádó (ha kisebb, akkor mehet egy egész is)
 • nagy marék spenót (esetleg mángold levél)
 • 5-6 dl víz (attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk)

Napi 1-2 ilyen egészségbomba elfogyasztása – például a fő étkezések között – feltölti a testet valódi tápanyagokkal, és könnyen azt figyelhetjük meg, hogy kevésbé vágyunk olyan ételekre, amelyek már nem szolgálják a test működését.

Ahelyett, hogy a jóllakottság érzetére irányulna a figyelem, inkább az az elsődleges szempont, hogy tápláljam a testem.

A “táplálás” kifejezés pedig egész pontosan rámutat, hogy mire is van szüksége a testnek: élettel teli, friss, élő, és lehetőleg tudatos gazdálkodásból származó ételekre.

Ha szívesen elmélyednél jobban a témában, akkor szeretettel ajánlom a WildFit online programot, amely az egészség egy új szintjét tudja előtérbe hozni az életedben. Nálam is nagy váltást hozott, hiszen a benne bemutatott praktikák alkalmazásával egy dimenziókkal hatékonyabb testi működést tapasztalhatok meg.

4. Szinte egész nap mozgásban tartom a testem

A jógázás és a tartalmas séták mellett sokáig nem is volt jelen semmilyen más edzési forma, ám néhány hónapja természetes módon jelent meg bennem a kíváncsiság, hogy mégis milyen lenne egy erős, izmos, hajlékony és nagyon áramló testben létezni.

Röviddel utána felbukkant a valóságomban egy online program, amely 2 hónap alatt segített kialakítani egy teljes fitness repertoárt, ahol néhány egyszerű eszközzel, magamtól, otthon is igazán változatos edzéseket tudok végrehajtani.

Eszközök otthoni edzéshez

Pár hasznos eszköz a hatékony otthoni edzésekhez

Öröm megtapasztalni, hogy mennyivel hatékonyabb úgy edzeni, hogy például nem heti 3x megyünk el 1 órát edzeni a konditerembe, hanem a mindennapjainkba építünk be több, rövidebb, ám nagyon hatásos mozgásformát.

Így pedig gyakran előfordul, hogy a napközbeni 5, 10, 30 perces aktivitási szakaszoknak köszönhetően akár 2 óra edzés is összejön egy nap szinte észrevétlenül.

Néhány példa az egyes mozgási formákra:

 • kettlebell swing
 • fekvőtámaszok
 • SMR-hengerezés
 • dinamikus nyújtások
 • magas intenzitású szettek (például Tabata).

A leginkább kellemes az az egészben, hogy a sokféle opció közül a test mindig tud valami olyat választani, amit szívesen csinál, és ezáltal az edzés nem egy újabb feladattá válik, hanem egy örömteli tevékenységgé.

Ben Greenfield online programja neked is segíthet kiépíteni egy könnyen és jól kezelhető fitness eszköztárat, amellyel a mindennapok részévé válthat a tudatos testmozgás. Mindez az étkezésekre való odafigyeléssel kiegészítve pedig rekord tempóban formálhatja át a tested – legyen a szándékod éppen fogyás, szálkásítás, erősítés vagy bármi más.

5. Naponta van egy kb. 12-14 órás szakasz, amikor pihen az emésztés

A testi folyamatokat tekintve az emésztés jelentős energiákat használ fel, éppen ezért hasznos odafigyelni arra, hogy mit, mikor, milyen formában rakunk a testünkbe.

Korábban több hónapon keresztül heti szinten tartottam egy olyan napot, amikor 24 vagy 36 órán át nem vittem be semmilyen táplálékot (csak tiszta vizet), és azt tapasztaltam meg, hogy:

 • az energia bennünk van, nem pedig pusztán az elfogyasztott ételekben
 • egyre kevésbé tűntek fel a “mit kéne enni” témájú gondolatok
 • tisztábban kivehetővé váltak a finomabb testi – és testen túli – áramlások.

A heti 1 “emésztési pihenőnap” azóta átalakult napi ritmusúvá, azaz jelenleg van egy olyan 12-14 órás szakasz a napban, amikor nincs étel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a könnyed 17:00-18:00 körüli vacsora (jellemzően nyers zöldségek) után legközelebb csak másnap reggel eszem a séta-jóga-elcsendesedés mesterhármas után.

Ezáltal azt érezhetem, hogy nagyon lendületesen tudom formálni a testem, és sokkal tisztábban összeköthetőek a pontok, hogy mi, mire, hogyan van hatással.

Összefoglalva

Öröm megtapasztalni és megosztani, hogy pár apró és tudatos lépés milyen változásokat hoz magával. A test gondozására nem feltétlenül szükséges egy újabb feladatként tekinteni, hanem az egészet lehet könnyedséggel, szeretettel, és kedvességgel is tenni.

A bolygótól kapott testünket tápláljuk a bolygótól kapott, tiszta, élettel teli anyagokkal, mozgassuk át rendesen napi szinten, és hagyjuk felfrissülni, regenerálódni.

Tápláljuk szeretettel a bolygótól kapott testünket

Ha tetszik az üzenet, akkor bátran oszd meg másokkal

Ahelyett, hogy küzdenénk a testtel és a korlátaival, forduljunk felé hálával, és adjuk meg neki a kellő figyelmet. Persze nem érdemes túlpörögni sem a dolgot, és egész álló nap csak a test kényelmével foglalatoskodni, hanem éppen az a lényeg, hogy annyi energiát szenteljünk rá, hogy egészséges maradjon, és kevésbé zavarjon a szabad létezésben.

A fent bemutatott szokások külön-külön is kellemes hatásúak, ám együtt igazán fantasztikus változást tudnak magukkal hozni.

Te milyen szokásokkal tartod egészségesen a tested?

Szívesen olvasok a bevált praktikáidról, és ha van olyan, amit örömmel megosztasz, akkor légy szíves írd meg egy kommentben.

Ha pedig éppen úgy érzed, hogy szeretnél kialakítani pár új szokást, és a folyamat közben örülnél az extra támogatásnak is, akkor szeretettel látlak a Szuper Szokások videókurzuson belül. 😉

Ajánlott online kurzus: Szuper Szokások online kurzus

 

Jó Szokások Kezdőcsomag

Van itt egy kezdőcsomag, amely abban segít, hogy tudatosan felépíts pár új szokást. Ha kíváncsi vagy rá, akkor kattints a gombra a folytatáshoz.

Ha úgy érzed, hogy másoknak is hasznos lehet a bejegyzés, akkor bátran oszd meg a számodra szimpatikus helyen: