Hogyan osztja be az idejét Magyarország #1 KKV marketing szakértője – Interjú Wolf Gáborral

Várható olvasási idő: 3 perc 57 másodperc. Nagyon érdekes és hasznos dolgokat találsz az interjúban.

A legjobb dolgokat eddig mindig sikeres vállalkozóktól tanultam. Éppen ezért olvasok sok életrajzi könyvet, nézek meg rengeteg interjút, és kérdezek személyesen is, amikor a lehetőség ott van előttem. Innen jött az, hogy felkértem Magyarország első számű kisvállalalati marketing szakértőjét, Wolf Gábort arra, hogy válaszoljon néhány kérdésemre személyes produktivitás témában. Lent találod a teljes interjút – most szólok, hogy sokat tanulhatsz belőle. A számomra leginkább érdekes gondolatokat így kiemeltem.

 

Zalaba Krisztián: Sikeres cégvezetőként biztosan rengeteg tennivalód van. Ha már csak a Marketing Commando Facebook oldalát is nézzük, akkor naponta jönnek az igencsak tartalmas bejegyzések, emellett rendszeresen utazol külföldre, kampányolsz, konferenciákat
tartasz, interjúkat adsz, plusz valószínűleg további sok-sok dolgot is csinálsz. Hogyantudsz ennyi mindennel foglalkozni?

Wolf Gábor: Várj, ez nem minden: mellette még járok heti 5 napot gyúrni is! : ) Anno borzasztóan a fülembe mászott, amit egyszer olvastam, hogy az idő a legnagyobb kiegyenlítő, hiszen Mozart-nak, Teréz Anyának, Einsteinnek, Bill Gates-nek is csak napi 24 órája van, és nézd, mi mindenre mennek, mentek vele! Akkor esett le, hogy minden azon múlik: mit kezdek az időmmel, az óráimmal, a perceimmel.

Van egy pár egyszerű stratégia, amiket együtt alkalmazva egyre jobb vagyok, de ha
őszinte akarok lenni, rettentő időpazarlóként kezdtem, szóval volt honnan feljavulni!

ZK: Mikor merült fel benned először az, hogy okosabban menedzseld az idődet?

WG: Folyamatosan. Mióta elkezdtem a Marketing Commando-t, minden évben
megtanultam / bevezettem valami új stratégiát.

ZK: Hogyan néz ki egy átlagos hétköznapod?

WG: ~6:20 Ébresztő. Azért kb, mert egy Axbo ébresztőórával kelek már évek óta, ami mindig a legéberebb alvásciklusban kelt fel, így ahogy megszólal, rögtön éber vagyok. Kivéve hétvégén. : )

Reggelire bekapok egy banánt vagy egy marék diót, iszom 10 korty vizet és nekiesek írni. Ez vagy cikkírás a Marketing Navigátorhoz (a szakmai magazinunkhoz, amit 2006 óta minden hónapban küldünk az ügyfeleinknek), vagy Facebook poszt, vagy oktatótermék fejlesztés.

Nagyon fontos, hogy 6-tól kb 10/11-ig csak alkotó munkát végzek. Erre még Stephen King “Az írásról” c. könyvének a hatására álltam át, ilyenkor a mobilom sincs bekapcsolva, nem vállalok meetinget, nem Facebook-ozok (csak max a 10p szünetben), nem nézek email-t.

Utána megnézem az email-jeimet: Tony Hsieh (zappos.com) módszerét követem, azaz minden nap csak az ELŐZŐ napi emailjeimmel foglalkozom, mert így tudom, hogy hány darabot kell leküzdenem. Ha azzal kész vagyok, másnap délig meg sem kell néznem őket, szerintem ez a legjobb módszer!

Aztán megnézem az előző nap írt ToDo listámat és nekiesek, mégpedig kétféleképp:
Először, ahogy Dale Carnegie tanítja, “megeszem a békát”: elvégzem azokat a feladatokat, amiket a legjobban utálok. Ha felhívlak délben, akkor az azt jelenti: utállak felhívni, ezért kezdem Veled a napi feladataimat. ; )

Nekem a déli harangszó olyan, mint Pavlov csengője: éhes leszek, úgyhogy akkor ebéd (hús, barnarizzsel!) és utána mindig lefekszem: olvasok fél órát és utána alszom 20 percet.

Délutánra teszek meetingeket, úgyhogy azt gyakran házon kívül töltöm, egészen 5-ig, amikor edzek egy jó órát, ezt személyi edzővel, mert ugye kell a coach az élet minden területén! Utána még megnézem a Facebook oldalunkat, de aztán vége a napnak. Arra hajtok, hogy együtt vacsizzon a család (két fiúnk van, egy 17 és 19 éves), ez ma már nem jön össze minden nap sajna.

Évente 4-5x viszont van “nem átlagos hétköznap”: amikor egy konferenciánkra készülök, akkor el szoktam menni alkotói szabadságra, tipikusan egy vidéki szállodába, és ott készülök fel. Ilyenkor reggeltől estig készülök, rakom össze az előadásokat, vagy ugyanilyen, ha új oktatóterméket fejlesztek. Nyugiban, fókuszáltan, ezt nagyon szeretem!

ZK: Mi alapján döntöd el, hogy melyik feladatra mennyi időt és energiát szánsz?

WG: Amennyi idő kell rá, nincs mese. Túlórázni viszont nem szoktam, sem éjszakázni: igenis, egy szellemi munkához kötelező a 8 óra. Azokon az ügyfeleimen, akik kevesebbet alszanak, megérzem, hogy szellemileg nem annyira frissek, még akkor sem, ha fiatalabbak nálam.

ZK: A Te életedben mely teendők hozzák az eredmények 80%-át?

WG: Ez egy baromi fontos kérdés! Én kb. 10 éve nem cserélek villanykörtét a házban, nem én fúrom fel a falra az Ikea polcot, nem megyek a Tesco-ba bevásárolni, és kb 15 éve töltöttem ki utoljára sárga csekket. Minden olyan munkafolyamatot kiszervezek, ami nem stratégiai. Én három dolgot csinálok:

  1. foglalkozom a cég marketingjével,
  2. termékfejlesztésével,
  3. vagy konzultálok.

Ez a három hozza a pénzt, minden más viszi, szóval minden mással más foglalkozik.

ZK: Mit gondolsz, egy cégvezetőnél mennyire fontos, hogy megtanuljon okosan bánni az idejével? Hová jut az, aki nem foglalkozik ezzel a témával?

WG: A kis (kezdő) ügyfeleimnél a legnagyobb baj abból adódik, ha elcseszik az idejüket. Sorry, nem tudok jobb szót! Összetévesztik az időtöltést a produktivitással.

A nagyobb ügyfeleknél pedig kényszerű a dolog: ha nő a céged és nincs minden nemstratégiai feladatod kiszervezve, akkor meg fogsz görbülni a rád szakadó tennivalók súlya alatt.

ZK: Kitől tanulsz, ha produktivitásról van szó?

WG: Régebben olvastam erről könyveket, de nem találtam igazán jót. Tudod, honnan vannak a legjobb stratégiáim? Sikeres emberek önéletrajzaiból vagy a velük készült interjúkból.

ZK: Milyen alkalmazásokat használsz (akár mobilon, akár számítógépen), amelyek segítik a hatékonyságodat?

WG: Pages. Ebben szépen megírom minden nap végén, hogy mik a következő napi feladataim, és aztán ezzel kész is.

ZK: Mennyi idődet viszi el a Facebook nagyjából heti sziten?

WG: Amíg tanultam, addig napi 1 órát szántam rá, most kb fél óra poszt írás és kb fél óra kommentelés.

ZK: Mi az az első dolog reggel, amit megnyitsz a számítógépeden?

WG: A szövegszerkesztő, amiben írok – cikket, előadást, könyvet, tananyagot.

ZK: Melyik volt a legjobb könyv, amit produktivitás témában olvastál?

WG: Nem könyv. Mi vállalkozók leginkább az élsportolókhoz hasonlítunk teljesítményben, időbeosztásban, így nekem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság időbeosztási segédlete sokat segített.

ZK: Mennyire előre látod a napi tennivalóidat? Ha például egy fél órás személyes megbeszélést/kávézást szeretne veled valaki egyeztetni, akkor mikorra kaphat időpontot?

WG: Senkivel nem kávézok. Nem vicc! Az az operatív igazgató feladata. Konzultációt kb másfél hónapra előre tudok egyeztetni. Előadást mások rendezvényén kb 2-3 hónapra előre szoktam kérni. És ha a családban szülinap van, már tudják, hogy legalább egy hónappal előre szólni kell. : ) Ilyen a vállalkozói élet – vagy ha nem ilyen, akkor nem Te uralod az idődet.

ZK: Szerinted mi az, amit az emberek leggyakrabban elrontanak, ha produktivitásról/time managementről van szó?

WG: Hagyják, hogy mások osszák be az idejét. Bármikor ha csöng a telefonja, felveszi – ez nonszensz! Én csak előre megbeszélt időpontban beszélek telefonon a partnereimmel. A másik a bizalom hiánya: mivel Te tudod a legjobban megcsinálni, nem engeded ki a kezedből. És így Te írod az ügyfélszolgálatnak a válaszleveleket (nem az ügyfélszolgálat), Te mész az együttműködéseket megbeszélni (nem az operatív igazgatód), Te adsz el (nem a marketing rendszered)

ZK: Mi az első és legfontosabb tanácsod a vállalkozóknak a produktivitással
kapcsolatosan?

WG: Tudd, hogy miben vagy a legjobb, és csak azt csináld, rendelj annak alá mindent! Minden más feladatot szervezz ki és fogadd el: más nem fogja olyan jól megcsinálni mint Te, de meg fogja csinálni jól.
Találj egy rendszert, amiben boldog vagy és jól teljesítesz.
Tanulmányozd a példaképeidet és faggasd őket, hogy hogyan csinálják!

ZK: Köszönöm a válaszokat, ez az interjú szuper hasznos mindenkinek!

Wolf Gábor munkásságáról az alábbi oldalakon olvashatsz még többet:

 

Időmenedzsment Kezdőcsomag

Ez a csomag abban segít, hogy túllépj a “rossz” időosztással járó frusztráción és fejlődj a priorizálásban is. Ha kíváncsi vagy rá, akkor kattints a gombra a folytatáshoz.

Ha úgy érzed, hogy másoknak is hasznos lehet a bejegyzés, akkor bátran oszd meg a számodra szimpatikus helyen: