Hogyan rendszerezd az össze-vissza felírt ötleteidet és jegyzeteidet

Rendrakás az ötleteid között és rendszer kialakítása
Várható olvasási idő: 2 perc 32 másodperc. Ebben a bejegyzésben megismerheted az én 3 lépésből álló mini-rendszeremet arra, hogy mindig megvalósuljanak a legjobb ötleteim.

Te is mindig fel szoktad jegyezni az új ötleteidet? Nekem sokszor a leglehetetlenebb pillanatokban kezd el pörögni az agyam, és amikor eszembe jut valami, muszáj azonnal leírnom. Valószínűleg előfordult már veled az, hogy este lefeküdtél aludni, de még 3x visszamásztál az ágyból a telefonodért, hogy felírj egy újabb zseniális gondolatot. Ugyanez előfordul futás közben, amikor csak sétálunk, vagy éppen vezetünk hazafelé egy üzleti megbeszélésről.

Természetesen ha van rá lehetőségünk, akkor mindent azonnal lejegyzetelünk, mert soha nem tudhatjuk, hogy melyik apró szikrából születik egy szuper dolog. Így fordul elő az, hogy elgépelésekben gazdag emlékeztetőkkel van tele a telefonunk, postitekkel és papírokkal rakjuk tele az asztalunkat, vagy éppen a megbeszélésekre szánt füzetünket firkáljuk tele kulcsszavakkal…

Nyugi, ez tök normális, és jól teszed, hogy jegyzetelsz és felírod az ötleteidet. Ebben a bejegyzésben egy azonnal használható stratégiát mutatok neked, hogy ezentúl rendesen karban tudd tartani a jegyzeteidet, és az egyes ötletek a megfelelő helyre kerüljenek. Így elkerülheted azt, hogy hetekkel később találj meg olyan fontos infókat, amelyek korábban előre gördítettek volna egy nehéz helyzeten. Most egy 3 lépéses rendszert mutatok neked, amely nekem sokat segített abban, hogy a jegyzetek ne csak levegőben lógó ötletek legyenek, hanem történjen is velük valami.

1. Legyél képben, hol érhetőek el a jegyzeteid

Ahhoz, hogy jól működjön ez a mini-rendszered, érdemes előre felkészülni a teljes folyamatra. Első lépésként mindenképpen készíts egy rövid listát azokról a helyekről, ahová jegyzetelni szoktál. Írd fel egy papírra, Word fájlba, vagy éppen amire jól esik (én ezt online, egy Google doksiban kezelem), hogy hová szoktad felírni az ötleteidet: Evernote, ToDo appok, telefonon egyik vagy másik alkalmazás, postitek, füzetek, bármi egyéb.

Miért van erre szükség?

Azért, mert így jelentősen megkönnyíted a dolgot, tudni fogod, hová kell majd nyúlni a rendszerezésnél, és nem megy el felesleges idő és energia a keresgélésre (általában azért halogatunk dolgokat, mert nincsenek meg a feladat elvégzéséhez szükséges “hozzávalók”, és inkább neki sem kezdünk), plusz így elkerülheted azt is, hogy később véletlenszerűen kerüljenek elő a jegyzetek. Oké, ha ez megvan, akkor tovább is mehetünk a következő lépésre.

 2. Dolgozd fel őket kevesebb mint fél óra alatt

Azzal kapcsolatosan már képben vagy, hol mindenhol vannak jegyzeteid, így itt az idő, hogy leülj és kezdj velük valamit. Nyugi, hetente kevesebb mint fél óra elég ahhoz, hogy maximálisan karban tudd tartani a kis rendszered – ennyi időt bőven megér az, hogy ne frusztáld magad az elfelejtett dolgok miatt, rend legyen és minden egyes ötleteddel történjen valami.

Kezdd úgy, hogy most rögtön beállítasz egy értesítőt a telefonodra, amikor is van egy szabad fél órád arra, hogy átnézd a jegyzeteidet (ugyebár ilyenkor már nem kell külön energiát szánni a keresgélésre és gyűjtögetésre). A legjobb, ha ez mindig azonos időpontban van, így könnyen szokás tud kialakulni belőle. Az értesítő ismétlődjön minden héten.

Mit csinálj, amikor leültél feldolgozni őket?

Amikor én leülök a heti rendszerezésre, akkor a jegyzetekkel a következő dolgok történhetnek:

A) Törlés
Ami tegnap még zseniális volt, az lehet, hogy ma már egy nagyon rossz ötlet. Éppen ezért a random jegyzetek úgy 50%-a a kukában végzi, mert tiszta fejjel, objektíven átgondolva már mást fogunk gondolni róla. Egyáltalán ne félj a törléstől, mert ha valami IGAZÁN fontos, akkor úgyis lesz olyan helyzet, amikor újra elő fog kerülni.

B) Parkoló
Amikor egy ötlet pár nap elteltével még mindig jónak tűnik, akkor érdemes meghagyni. Amennyiben tudod, akkor rakd át egy releváns helyre, ahová az kapcsolódik – például ha egy átfogó blogposzton dolgozol, és hét közben felírtál egy ezzel kapcsolatos jegyzetet, akkor nyugodtan másold be a dokumentumba.

C) Csinálás
A csinálás a legfontosabb rész, persze csak ésszel – NE akarj mindent elintézni és megoldani, amit csak felírtál. Először gondold át, hogy közelebb visz-e a céljaidhoz, és csak azokkal a dolgokkal foglalkozz, amelyek a legjobb eredményeket hozzák. 1 olyan eset van, amikor AZONNAL meg kell csinálni az adott dolgot – amikor két egymástől független időpontban kétszer is felmerült ugyanaz az ötleted.

 3. Tökéletesítsd a folyamatot

Egy rendszer akkor jó, ha mindig csiszolsz rajta egy kicsit és hétről-hétre jobb, kényelmesebb és élvezetesebb lesz használni. Éppen ezért, amikor végeztél a jegyzetek feldolgozásával, akkor gondolkozz pár percig azon, hogy mivel tudod még jobbá tenni a teljes folyamatot. (Fontos, hogy ennek már csak akkor kezdj neki, amikor rutinszerűen megy a heti rendszerezés.)

Adok néhány támpontot, hogy milyen elemekkel tudod feldobni a rendszeredet:

  • Hozz létre kategóriákat, hogy adott tematika szerint gyűjthesd az ötleteidet. Például külön-külön helyre menjenek a marketinggel vagy éppen a termékfejlesztéssel kapcsolatos dolgok.
  • Csinálj egy online Google táblázatot, amit gépnél ülve egy kattintással elérsz, így bármikor meg tudod nézni, hogy az adott teendőhöz kapcsolódóan korábban milyen jó ötleteid voltak.
  • Kösd össze a heti rendszerezést valamilyen extra kellemes dologgal, hogy izgatottan várd az eseményt. Menj el egy kellemes kávézóba, és figyeld, ahogy a környezet hatására maguktól készülnek el a feladatok.

Mindenkinek máshogy néz ki a napja, más szokásaink vannak, máskor dolgozunk, éppen ezért egyénenkét változik, hogy kinek milyen rendszere fog kialakulni. Egy a lényeg: teljesen a Te kreativitásodra van bízva, hogy mivel dobod fel. Nem kell aggódni, elrontani nem tudod.

Konklúzió

Nem véletlenül jutnak eszedbe dolgok a legkülönfélébb helyzetekben. Jegyzetelj le mindent, mert soha nem tudhatod, hogy melyik apró szikrából fog megszületi a következő NAGY dolog. Ahhoz, hogy ne alakuljon ki ezzel kapcsolatos káosz, szánj hetente fél órát arra, amikor feldolgozod és rendszerezed az ötleteidet.

Hidd el, hogy ha ezt ma elkezded használni, akkor nem csak az össze-visszasággal járó frusztráció fog csökkenni, de sokkal eredményesebben fogsz tudni az ötletekből kész dolgokat megvalósítani. Tedd meg most az első lépést, ebben a bejegyzésben mindent megtalálsz hozzá, hajrá!

 Csináld Meg!

Röviden megmutatom, mennyire egyszerű összerakni egy ilyen kis rendszert magadnak:

  1. lépés: Gyűjtsd össze egy helyre, hogy hová szoktál jegyzeteket készíteni (Evernote, iPhone/Android app, füzet, post-it, stb.)
  2. lépés: Tervezz be a naptáradba fél órát (állíts be a telefonodra egy értesítőt: “Jegyzetek rendezése”), amikor mindig a heti rendszerezést fogod csinálni. Az esemény ismétlődjön minden héten.
  3. lépés: Vedd elő a jegyzeteidet, és egyszerűen dolgozd fel őket.
  4. lépés: Tökéletesítsd a folyamatot, hogy a lehető legélvezeteseb legyen használni a mini-rendszered.
 

Időmenedzsment Kezdőcsomag

Ez a csomag abban segít, hogy túllépj a “rossz” időosztással járó frusztráción és fejlődj a priorizálásban is. Ha kíváncsi vagy rá, akkor kattints a gombra a folytatáshoz.

Ha úgy érzed, hogy másoknak is hasznos lehet a bejegyzés, akkor bátran oszd meg a számodra szimpatikus helyen: