mindset-logo-500.png

Esettanulmány

Ismerd meg Verát


A saját cége felépítésén dolgozó meseillusztrátort, aki megtanult rossz érzések nélkül NEM-et mondani

A sztori röviden


  • Veráról

    Harmath Vera a saját cége felépítésén dolgozik, ahol gyerekeknek készít egyedi és kis szériás képeket, lakberendezési tárgyakat. Imád gyerekekkel foglalkozni, emellett legjobban a művészet és szépség érdekli őt.

  • Miben segített a Mindset Kurzus

    Verának abban segített a kurzus, hogy felszabadultabban álljon neki a teendőinek és NEM-et mondjon olyan dolgokra, amely nem viszik a saját céljai felé.

  • Milyen eredménye lett a kurzusnak

    A kurzus hatására nagy lépést tett afelé, hogy felülírjon magában rossz mentális szokásokat és emellett igazán büszke tudjon lenni az eredményeire.

Várható olvasási idő: 5 perc 15 másodperc. A továbbiakban egy interjút olvashatsz Verával, ahol kicsit jobban kibontjuk a fentieket és belemegyünk a konkrétumokba.
“Abban biztos voltam, hogy a motivációmmal nincs baj, magamban kerestem a hibát.”

Vera jelenleg a saját cége felépítésén dolgozik, ahol gyerekeknek készít egyedi és kis szériás képeket, lakberendezési tárgyakat. Kifinomult, érzékeny lélek, őszinte érdeklődéssel a művészet, a szépség és a gyerekek iránt.

„Minden munkában valahogy ezeket kerestem. Szeretek múzeumba járni, olvasni, rajzolni, imádom a könyvesboltokat, könyvtárakat. Szeretek futni. Érdekel a személyes fejlődés (múlt és jelen) és a pszichológia.”

A kurzus elvégzése előtt több kihívása is volt. Tudta, hogy nemsokára hazaköltözik, és a saját cége megalapításán fog dolgozni.

Úgy gondolom, hogy a mai világban egy saját vállalkozás a legjobb módja annak, hogy totálisan szabadon, korlátok nélkül tudjunk előre menni és másoknak adni, ahol közben olyan dolgokkal foglalkozhatunk, amelyek igazán feltöltenek. Persze az éremnek van egy másik oldala is, hiszen a vállalkozói élet teljesen másféle gondolkodásmódot és új ismereteket igényel attól, aki korábban alkalmazottként dolgozott. Vera is így gondolta, tett is lépéseket, hogy fejlessze magát, de nem várt akadályokkal találkozott út közben.

„Bölcsészként ehhez nemcsak sok tudás megszerzésére van szükségem, hanem bizonyos dolgokban a gondolkodásom átformálására is. Beszereztem jó néhány könyvet, és tanfolyamot, amikkel mindezt megtehetem. De a sok munka és utazás mellett nem mindig tudtam úgy szervezni az életem, hogy ezekre jusson idő…

Inkább úgy mondom: annyit, amennyit szerettem volna, szinte sosem foglalkoztam vele.

Kampányszerűen estem sokszor neki, kifulladásig. Nem volt annyira hatékony megoldás. Ez sokszor frusztrálttá tett. Abban biztos voltam, hogy a motivációmmal nincs baj, magamban kerestem a hibát.”

“Bármilyen nagy dolgot álmodtam életemben régen, amint elértem, visszanézve kicsinek tűnt, és nem tudtam örülni neki.”

A nemet mondás képessége és önmagunk értékelése két szorosan összefüggő és egymást erősítő dolog. Sokszor pontosan tudjuk, hogy mit kellene mondanunk, valamiért mégis nehéznek tűnik megtenni. Ez Verával is többször előfordult:

„Nagyon nehezen mondtam nemet bárkinek. Ezzel a problémával már évek óta küzdök. Mindig nehezemre esett a saját fontos céljaimat mások csip-csup dolgai elé helyezni. Már sokszor, amikor feltették a kérdést, tudtam mit szeretnék mondani, de sokszor nem mertem, mert féltem, hogy akkor megbántok valakit…”

Amikor IGEN-t mondunk másnak (holott szívünk szerint az ellenkezőjét tennénk), azzal lényegében saját magunknak és céljainknak mondunk NEM-et. Ez lehet, hogy nem fogalmazódik meg bennünk ilyen egyértelműen – egyszerűen csak elkezdjük látszólag ok nélkül alábecsülni magunkat és a teljesítményünket. Vera ezt mondta:

„Bármilyen nagy dolgot álmodtam életemben régen, amint elértem, visszanézve kicsinek tűnt, és nem tudtam örülni neki. Egyszerűen azt éreztem, hogy ezt bárki meg tudná tenni, nem értékeltem sokra a teljesítményeimet. Pedig reálisan nézve sok nem kicsi dolgot vittem véghez.” 🙂

“Már a legelső videó pont egy olyan tulajdonságomra világított rá burkoltan, ami sokszor akadálya volt a haladásomnak.”

Hiszek abban, hogy elképesztő érték van bennünk, mindenkiben, és ha megosztjuk a tudásunkat a többi emberrel, akkor a folyamat közben mi is nagyon jól fogjuk érezni magunkat és kiteljesedhetünk.

Csináld Meg! blog bejegyezéseinek az írása alatt is azt tartottam szem előtt, hogy masszív értéket adjon az olvasóknak és magasan kiemelkedjen a neten elérhető tartalmak közül. Ez Vera érdeklődését is felkeltette, és a Mindset Kurzusra is kíváncsi volt.

Olvastam a Csináld Meg! blogon az írásaidat, és biztos voltam benne, hogy ha ingyenesen ilyen jól használható információkat teszel közzé, akkor tudni akarom, hogy milyen lehet, amiért pénzt is kérsz. Nagyon megérte!”

A kurzus létrehozásánál fontosnak tartottam, hogy a leckék elolvasása és a videók megnézése mindenki napirendjébe könnyen beilleszthető legyen, így nincs benne semmi felesleges sallang, csak azok a leglényegesebb dolgok kerültek bele, amelyek szerintem a legtöbbet segítenek az előrelépésben.

Először picit furcsálltam, hogy rövid a mintavideó. Aztán amikor megkaptam a 0. napi videót, megnyugodtam. Pont egy olyan tulajdonságomra világított rá burkoltan, ami sokszor akadálya volt a haladásomnak. Már a 0. napon nagyon betalált.”

Ilyen videók várnak a Mindset Kurzus során

“Még inkább a kezemben tudom tartani az időmet, a céljaimat. Nagyon jó érzés.”

Amikor elkezded keményebben helyett okosabban csinálni a dolgokat, és egy teljesen más gondolkodásmóddal közelíted meg az elakadásaidat, akkor lépésről lépésre minden a helyére kerül. Ez kihatással lesz az önbizalmadra, a teljesítményedre és mivel nem fogod ostorozni magad, ezért egyre lelkesebben egyre több energiát tudsz magadba fektetni.

Nem több időt facsartam ki a napjaimból, hanem valahogy a helyükre kerültek a dolgok. Ez ennyi frusztráció után iszonyatos sikerélményt jelent, kihat minden cselekvésemre. Eddig sem éreztem, hogy megtörténnek velem a dolgok, de így még inkább a kezemben tudom tartani az időmet, a céljaimat. Nagyon jó érzés.

Már a kurzus első napjaiban megtanultam másként tekinteni erre a tanulási kihívásra, másra fókuszálni, és másként szervezni az életem. Azóta minden héten sikerült teljesítenem a kitűzött célt (általában 10-15% többet is, pedig magasra tettem a lécet), anélkül, hogy kihajtottam volna magam. Összességében sokkal felszabadultabban állok neki a céges teendőimhez a zavaró feladatok és a bukás lehetőségének kiiktatása és a prioritások felállítása miatt. Nagyon nagy lépést tettem előre.”

“Tök nagy lépést tettem azért, hogy ezt a rossz mentális szokást felülírjam…”

Különösen fontosnak tartottam, hogy a másoknak való NEM-et mondásról is beszéljek a Mindset Kurzusban. Amint elkezdesz magadnak IGEN-eket mondani, azzal egyben azt is megerősíted, hogy értékes, amit csinálsz. Így egyre büszkébb tudsz lenni a teljesítményedre, ezért még több energiát raksz bele. Vera is ezen a folyamaton ment keresztül.

„A kurzusig sosem láttam igazán jó példát rá, hogyan lehetne úgy nemet mondani, hogy senki ne „sérüljön”, hogy ne bántsak meg senkit azzal, hogy visszautasítom. (Még úgy is, hogy amúgy normálisnak és elkerülhetetlennek tartom, hogy néha ilyenek megtörténjenek.) Sokat fejlődtem az egyik lecke hatására ebben is, és persze volt már alkalmam gyakorlatban is kamatoztatni ezt.

Az, hogy magamra nem tudok igazán büszke lenni, mostanában kezdett megváltozni, és a tanfolyam segítségével tök nagy lépést tettem azért, hogy ezt a rossz mentális szokást felülírjam.”

Vera így emlékeztetni magát arra, amit megtanult a Mindset Kurzusban. Az egyik extra lecke éppen arról szól, hogyan érjünk el tartós változást a kurzus teljesítése után

“Abszolút kézzel fogható, és eredményekben mérhető a változás.”

Napjainkban szinte korlátlan mennyiségű tudás érhető el, ami olyan érzést kelthet, hogy azt a renteget információt mind ismernünk kell ahhoz, hogy változtassunk az életünkön. Ha ez valóban így lenne, akkor soha sem változnánk, ezért sokkal fontosabb, hogy CSINÁLJUK a dolgokat.

„Akik úgy érzik, hogy bármilyen hasonló problémával küzdenek a fent említettek közül, és gyorsan és látványosan szeretnének ebben sikert elérni (akár olyan dolgokkal is, amikkel évek óta küzdenek), akkor mindenképp kezdjenek bele, és csinálják végig!

A CSINÁLÁS része legalább annyira fontos, mint a belevágás, még akkor is, ha ez napi 15-20 percnél nem vesz többet igénybe.”

Végül kinek ajánlja Vera a kurzust?

„Annak, aki úgy érzi, túl rövid a napja! Aki küzd, és jobbá akar válni. Aki szeretné, ha kevesebb stressz és több öröm lenne az életében. Annak, aki még hetekkel később is szívesen érezné, hogy milyen látványosan fejlődött és hogy abszolút kézzel fogható, és eredményekben mérhető a változás.”

Bővebben a Mindset Kurzusról

Az online kurzus abban segít, hogy újféle szemlélettel tudj nekivágni a hétköznapoknak, és ennek eredményeképp hatékonyabb legyél.

Megnézem