mindset-logo-500.png

Esettanulmány

Ismerd meg Dorcit


A multinacionális cégnél dolgozó tanácsadót, aki az állandó rohanásból kiszakadva sokkal többször tudja a jelenben érezni magát

A sztori röviden


  • Dorciról

    Cséve Dorottya pörgős életet él, sok minden érdekli, de pont ezért hajlamos volt a szétaprózódásra, nehezen priorizált a feladatai között.

  • Miben segített a Mindset Kurzus

    Dorcinak sokat segített az, hogy célok helyett olyan folyamatokat tervez, amibe élvezettel teszi bele az energiát minden egyes nap, így már a jelenben is jól érzi magát.

  • Milyen eredménye lett a kurzusnak

    A munkájában és a magánéletében is jut ideje minden fontos dologra.

Várható olvasási idő: 5 perc 5 másodperc. A továbbiakban egy interjút olvashatsz Dorcival, ahol kicsit jobban kibontjuk a fentieket és belemegyünk a konkrétumokba.
“Egyszerűen nem tudtam priorizálni…”

Dorci nagyon mozgalmas, pörgős életet él. A tanácsadói munkája mellett többféle sportot is űz, sok időt tölt a barátaival és a családjával, és nyelvet is tanul.

„Az érdeklődési köröm elég széleskörű, a sport terén jógázom, aerobicozom, táncolok és legújabban futok – az edzés számomra kikapcsolódást, összeszedettséget és önbizalmat ad. Nagyon fontosak számomra a barátaim és a családom, így sok időt töltök velük. Emellett olaszul tanulok, mert egyszerűen imádom!”

Te is megfigyelhetted már magadon, hogy ha nagyon sok dologgal akarsz egyszerre foglalkozni, akkor a végén csak egyik dologból rohansz a másikba, anélkül, hogy igazán jelen lennél, ez pedig egy idő után túlterheltség érzéssel és fáradtsággal jár együtt. Dorci számára is a széles érdeklődési köre jelentette az igazi kihívást, mivel hajlamos volt a szétaprózódásra, s állandó lelkiismeret-furdalást érzett, hogy nem tud 100%-ban arra figyelni, amit éppen csinált.

„Egy átlagos napomban a reggeli rutin 1 óra, utána 8 óra teljes pörgésben a munkahelyemen, ahol folyamatosan több témával, feladattal foglalkoztam egyszerre, meetingekkel egybekötve. Munka után edzés vagy/ÉS valami baráti találkozó…

Egyszerűen nem tudtam priorizálni és ennek pedig az lett az eredménye, hogy nem voltam hatékony a munkahelyemen, egyszerűen elleptek a feladatok, sok találkozót lemondtam, mert egyszerűen hulla fáradt voltam. Ez együtt járt egy állandó lelkiismeret furdalás érzéssel, mert igazából mindig a következő program volt a fejemben, így lett a baráti találkozásokból is feladat, a munkával töltött időből aggódás, amiért semmire nincs elég időm.”

“Olyan könnyű elolvasni egy cikket és eldönteni, hogy mától így szeretnék működni, a tényleges megvalósítás azonban olyan sokszor elmarad.”

Az előrelépéshez nem több információra van szükségünk, hanem arra, hogy a megszerzett tudást a gondolkodásunk részévé tegyük, s elkezdjünk minél hamarabb annak megfelelően akcióba lépni. Ez az igény lehet, hogy már benned is megfogalmazódott, de a “HOGYAN?”-t nem találod hozzá. Erre a kérdésre kereste Dorci is a választ.

„Amióta olvasom a Csináld Meg!-et szerettem volna ezt a gondolkodásmódot a hétköznapjaimba átültetni, de nem igazán tudtam, hogyan. Olyan könnyű elolvasni egy cikket és eldönteni, hogy mától így szeretnék működni, a tényleges megvalósítás azonban olyan sokszor elmarad. Úgy éreztem, szeretnék tematikusan, napról napra foglalkozni a gondolkodásommal és a korlátaimmal. Azt vártam a kurzustól, hogy praktikus segítséget adjon arra vonatkozóan, hogy hogyan tudom átültetni az életembe az olvasottakat.”

A Mindset Kurzus ebben nyújt segítséget, és úgy terveztem meg, hogy a tartalom mellett a használata is jó érzéseket okozzon:

„Az első szó, ami eszembe jutott a kurzusról: MINŐSÉG. Minden átgondolt, szépen kivitelezett, felépített és praktikus. Szerettem a rövid videókat, a segédanyagokat és a logikai felépítést. És persze a motivációt, ami sugárzik a videókból.”

Ilyen videók várnak a Mindset Kurzus során

“Rájöttem arra, hogy az életem már elkezdődött, nem a jövőbeli vágyott életemben leszek boldog, hanem itt és most.”

Korábban velem is tök szokszor előfordult, hogy célokat tűztem ki magam elé, s mikor elértem őket, már a következőn járt az eszem, nem ünnepeltem meg, és nem figyeltem rá, hogy az oda vezető utat is élvezzem. Ez akkor változott meg, amikor célok helyett folyamatokat kezdtem el tervezni. A kurzusban elmesélem, én hogyan csinálom. Ez sokat segített Dorcinak is, hogy már most elkezdje jól érezni magát.

„A kurzus hatására rájöttem, hogy a kipipált checklista nem feltétlenül jelenti azt, hogy hatékony vagy produktív vagyok, hogy sikeres vagy jobb ember. Egyszer csak rájöttem, hogy a Mennyország kapujában nem a kipipált checklistát fogják elkérni belépőként…

Számomra nagyon fontos lépés volt, amikor rájöttem arra, hogy az életem már elkezdődött, nem a jövőbeli vágyott életemben leszek boldog, hanem itt és most. Ezért folyamatokat kezdtem el tervezni, ahol már nem a célkijelölésen van a hangsúly.

Egy példán keresztül talán jobban érhető: egy salsa fellépésre készültem, szerettem volna, ha minél jobban sikerül így minden reggel 15 percet szántam arra, hogy gyakoroljak. (Igen: Minden.Egyes.Nap) Imádtam a koreográfia zenéjét, így minden reggel egy igazán pörgős salsa bulit varázsoltam magamnak és maga a folyamat volt szuper – bár erről az alsószomszédokat nem kérdeztem.” 🙂

“Mindig lesznek csodás, csillogó új ötletek és gondolatok, de bármire igent mondok, azzal bizony mindig lemondok valami másról…”

Nem tudunk mindenre igent mondani, és nincs is erre szükség. Sokkal fontosabb, hogy a megfelelő dolgokba tegyük az energiát, és azon tartsuk meg a fókuszunk. Ez a hozzáállás a munkánkban és a személyes fejlődésünkben egyformán fontos.

„Az elaprózódásban az segít, hogy felismertem, tényleg mindig lesznek csodás, csillogó új ötletek és gondolatok, de bármire igent mondok, azzal bizony mindig lemondok valami másról és ez minden nap döntést igényel: mi a fontosabb? A priorizálás számomra most úgy valósul meg, hogy időben elcsúsztatom a projekteket: a tavasz az olasz tanulásé volt, júliusban motoros jogsit csinálok és ősztől jöhet a következő dolog. Ez segít abban, hogy érdemi időt tudjak szánni az egyes témákra és megnyugtató számomra, hogy lesz időm mindenre.

A fókuszáltságomon nagyon sokat segít, hogy most már megengedem magamnak, hogy egy fontos feladat esetén bevonuljak egy külön szobába vagy home officet kérjek, mert megtanultam, hogyan tudok hatékonyan dolgozni. Ehhez még segít a Forest alkalmazás, amit a Csináld Meg! Backstage Pass Facebook csoportban tanultam.”

“Azok csatlakozzanak, akik tényleg változtatni akarnak a gondolkodásmódjukon.”

A kurzus az egész mindsetet formálja, azt a szemléletmódot, ahogy a dolgokra tekintünk, és ami az életünk minden területére hatással van. Ahhoz, hogy ezt megváltoztassuk magunkban, szükségünk van nyitottságra, és a változásra való igényre, éppen ezért a kurzus nem való mindenkinek. Dorci ezt így foglalta össze:

„Azoknak nem javaslom, akik keresik a kifogásokat, korlátokat építenek hidak helyett, akik a “hogyan ne” kérdésre keresik a választ a “hogyan lehetne” helyett.

Azoknak javaslom, akik szeretnének tudatosan, hatékonyan működni, dolgozni, egy olyan életet akarnak élni, amiben úgy érik el a céljaikat, hogy közben nem válnak robottá, akik szeretik a minőségi dolgokat, akik tényleg változtatni akarnak a gondolkodásmódjukon.

Akik pedig még vacillálnak, hogy belevágjanak-e, azoknak stílusosan csak annyit mondanék: Csináld meg!”

Bővebben a Mindset Kurzusról

Az online kurzus abban segít, hogy újféle szemlélettel tudj nekivágni a hétköznapoknak, és ennek eredményeképp hatékonyabb legyél.

Megnézem