mindset-logo-500.png

Esettanulmány

Ismerd meg Bálintot


A nyelvtanulás népszerűsítésével foglalkozó bloggert, aki a túlagyalást leküzdve, 6 nap alatt megírta a könyve vázlatát

A sztori röviden


  • Bálintról

    Kőrösi Bálint az Öt év – öt nyelv+ blog írója. Meglehetősen kíváncsi természet, sok minden érdekli és gyakran hajlamos túlgondoni a dolgokat.

  • Miben segített a Mindset Kurzus

    Bálintnak sokat segített az, hogy most már könnyebben mond NEM-et olyan dolgokra, amelyek nem a céljai felé viszik őt.

  • Milyen eredménye lett a kurzusnak

    Bálint a Mindset Kurzus elvégzése után nem sokkal elment vidékre, magára zárta az ajtót és 6 nap alatt megírta a könyve vázlatát, amely 1 hónapra rá már kiadásra is került.

Várható olvasási idő: 3 perc 15 másodperc. A továbbiakban egy interjút olvashatsz Bálinttal, ahol kicsit jobban kibontjuk a fentieket és belemegyünk a konkrétumokba.
“Szerettem túlságosan biztosra menni, a rizikóvállalás nem az én asztalom volt.”

Bálint imád nyelveket tanulni, miközben leírja a tapasztalatait az Öt év öt nyelv+ blogon, hogy másoknak is segítsen ezzel.

„A célom, hogy megmutassam az embereknek itthon, hogy a nyelvtanulás nem is akkora ördöngösség.”

Jól átlát komplex rendszereket, de pont ezért hajlamos túlgondolni és túlelemezni a dolgokat.

„Mondjuk, ha a blogomnál volt egy ötletem, heteket-hónapokat el tudtam tökölni azon, hogy ez most jó lesz-e vagy sem. Ahelyett, hogy csináltam volna egy gettó-verziót belőle, kipróbálom, megnézem hogyan tetszik az olvasóimnak, aztán utána döntök, hogy jó ötlet volt-e vagy sem. Szerettem túlságosan biztosra menni, a rizikóvállalás nem az én asztalom volt.”

Bálint blogja, az Öt év – öt nyelv+

“Ha már csak a felét sikerül elsajátítani az elején, akkor is rengeteget fejlődik az ember.”

A MINDSET Kurzus indulása előtt nem sokkal ismerte meg a Csináld Meg! blogot, és mivel már ott is értéket kapott, ezért kíváncsi volt rá, hogy mi vár rá a következő szinten.

Teljesen érthető módon Bálintban rengeteg kérdés fogalmazódott meg a kurzussal kapcsolatosan.

„Hogy fog kinézni? Milyen lesz a megvalósítás? Kik fognak benne részt venni? Milyen gondolatokat fognak bennem inspirálni?”

Kellemes első benyomások után kezdett hozzá a leckék feldolgozásához:

„Tetszett a megvalósítás – gyors Paypal fizetés után regisztráció és egy ízléses felületen már el is lehetett kezdeni a dolgot. Fontos a tálalás és itt a minimál design nagyon jól el lett találva, nem vonja el a figyelmet a tartalomról.”

 

Így indul a Mindset Kurzus második leckéje

A leckék úgy készültek el, hogy azokat a legfontosabb információkat adják át, amelyek szerintem a legtöbbet segítettek az előrelépésben, olyan hosszúságban, amit egy olyan ember is be tud illeszteni a napjába, akinek értékes az ideje:

„Kicsit furcsának találtam a leckék hosszúságát – nekem picit rövidek voltak. De aztán rájöttem, hogy miért hallgatnék/olvasnék órákig egy témáról, ha azt 5 percben is össze lehet foglalni? A 10 dolog (10 nap) jól összefoglalja a legfontosabb dolgokat a produktivitás témakörében. Ha már csak a felét sikerül elsajátítani az elején, akkor is rengeteget fejlődik az ember.”

“A kurzus után nem sokkal fogtam magam, elmentem vidékre, magamra zártam az ajtót és 6 nap alatt megírtam egy könyv vázlatát, ami egy hónapra rá már kiadásra is került. Nincs tökölés.”

A kurzus sok „aha” pillanatot hozott Bálint életébe. Nemcsak könnyebben mond nemet a kevésbé fontos dolgokra, hanem az olvasóival való kommunikációja is teljesen megváltozott:

„Azt hiszem, hogy most már egy picit jobban látom, hogy mi a fontos és mi nem. Könnyebben nemet mondok dolgokra, amik nem visznek a célom felé.

Ezenkívül, ami nekem a legfontosabb volt: hogy az őszinteség, nyíltság még mindig a legjobb modell. Arra jöttem rá, hogy a legjobb, ha őszintén, teljesen nyíltan közelítem meg az olvasóimat. Nem mintha ezt eddig nem tudtam volna, csak most így sokkal világosabb.

A kurzus után nem sokkal fogtam magam, elmentem vidékre, magamra zártam az ajtót és 6 nap alatt megírtam egy könyv vázlatát, ami egy hónapra rá már kiadásra is került.

Nincs tökölés.

Közben végig tartottam a kapcsolatot az olvasóimmal és mindig tudattam velük, hogy hol tartok a könyvvel – rengeteg bátorítást kaptam (annyit írtam, hogy a laptopomban tönkrement a billentyűzet, az egyik olvasó pedig felajánlotta, hogy küld nekem újat.) Az eredmény szerintem jó lett, büszke vagyok a könyvre, a visszajelzések alapján pedig az olvasók is szeretik.” 🙂

“Ha nem tudod, hogy hova kapj a sok lehetőség közül – na, akkor kezdj bele.”

Napjainkban annyi jó(nak gondolt) inger ér bennünket, hogy mindent akarunk. Ez pedig oda vezet, hogy túltervezzük és túlbonyolítjuk a dolgokat, majd jön a bénító érzés, hogy melyikkel kezdjük, végül nem csinálunk semmit sem… Én erre azt szoktam mondani, hogy a “csillogó gyémántok” elvonják a figyelmünket. Ötletből és lehetőségből mindig lesz rengeteg, de az akció, a csinálás visz előre.

Bálint is hasonló gondolatot bontott ki, mikor arról kérdeztem, hogy mit javasol azoknak, akik vacillálnak, hogy belevágjanak-e:

„Olvass el egy csomó ingyenes dolgot a neten és ha már azt érzed, hogy tök jól összeállt benned a kép, de valahogy mégsem tudod megvalósítani a terveidet, mert nem tudod, hogy hova kapj a sok lehetőség közül – na, akkor kezdj bele.”

Bővebben a Mindset Kurzusról

Az online kurzus abban segít, hogy újféle szemlélettel tudj nekivágni a hétköznapoknak, és ennek eredményeképp hatékonyabb legyél.

Megnézem